Verstuiven is een prachtige manier om essentiële olie te gebruiken. Op deze website staat:

“Doordat onze reukreceptoren direct in contact staan met het limbisch systeem van onze hersenen (het emotionele geheugencentrum) hebben essentiële oliën direct invloed op onze hersenen. Ademen we een molecule in van essentiële olie, dan reist het molecule via de neus naar een ontvangende neuron (zenuwcel) die het vervolgens naar de limbische hersenen transporteert en vooral naar de hypothalamus, het regelcentrum dat zorgt voor het handhaven van het interne milieu, ook wel homeostase genoemd.”

Genoemde website gaat daar nog verder op in, zeker het lezen waard!

Geuren kunnen krachtige associaties oproepen. Van alle zintuigen is de reuk de enige die in verbinding staat met ons geheugencentrum. De geuren van essentiële olie kunnen dus fysiologisch èn emotioneel een krachtige uitwerking hebben. Zo maken citrusgeuren je blij, maakt pepermunt je helder, en brengt lavende kalmte.
Dit boek van Jolande Bijl gaat hier dieper op in, en bevelen we van harte aan!

 

 

 

 

Hoe te verstuiven

Een goede verstuiver is bij het verstuiven van etherische olie essentieel. Toen ik net begon met essentiële olie, 14 jaar geleden, deden we het in een brander; een kaarsje met een bakje water erboven. Het probleem daarbij is dat de olie heel snel verdampt en vervliegt. Zonde van je mooie olie!
Schaf dus een verstuiver aan die speciaal gemaakt is voor essentiële olie. Het water, en de olie dus ook, blijven koel en meestal kun je instellen hoe lang je wil verstuiven. Een uur, 3 uur, 6 uur, staat er op mijn verstuiver.
Urenlang verstuiven is op zich niet nodig, want de olie heeft binnen een half uur zijn werk wel gedaan. Gebruik je de olie bijvoorbeeld om tot rust te komen, dan kun je de verstuiver na een half uur uitzetten.
Bij bijvoorbeeld hooikoorts, waarbij de pollen in de lucht blijven en dus steeds een allergische reactie blijven triggeren, kan langer verstuiven wel handig zijn.
En als je het gewoon lekker vindt ruiken kun je de verstuiver gerust langer aan houden. Ik geniet van de heerlijke geur die het mijn kamer geeft, ik kies meestal voor frisse geuren. Zelfs mijn hond gaat dichtbij de verstuiver liggen.

Een frisse, blijde geur is bijvoorbeeld:
2 druppels cedarwood
2 druppels frankincense
2 druppels wild orange
1 druppel rozemarijn