Waarom een diffuser?

Als je essentiële olie wil gebruiken is een diffuser onmisbaar. In een diffuser doe je water en een paar druppels essentiële olie. Het water blijft koel; in een brander vervliegt de essentiële binnen een paar minuten. Het wordt verkregen door stoomdestillatie, dus het water verhitten is niet handig. De koele waterdruppeltjes worden verspreid door de diffuser, en de essentiële olie gaat in kleine druppeltjes mee. Hoe groter de diffuser en hoe meer water, hoe meer essentiële olie je gebruikt en hoe groter de kamer kan zijn waarin het verspreid kan worden.

Als je essentiële olie inademt komt het via het reukorgaan in het limbisch systeem in de hersenen. Het limbisch systeem speelt een grote rol bij belangrijke functies als hartslag, bloeddruk en ademhaling. Ook worden emoties hier geregeld (de amygdala), het verwerken van pijn en emoties (cingulate cortex), het vermogen om te leren en de hormoonhuishouding (hypothalamus). Bijzonder dus dat je door simpel te ruiken aan een essentiële olie kunt beïnvloeden hoe je je voelt en hoe je kunt leren/concentreren, maar ook hoe je hartslag en hormonen geregeld worden.

Zet dus de diffuser aan terwijl je werkt, terwijl je autorijdt, als je een moeilijk gesprek moet voeren of je niet zo happy voelt. Gebruik het voor je kinderen en partner en wie er ook over de vloer komt. Bij ons staan er diffusers door het hele huis: op de nachtkastjes, op de plek waar we werken en leren, en waar we ontspannen. Afhankelijk van wat er nodig is gebruiken we oppeppende of juist kalmerende oliën. Scroll rustig door de recepten en kies wat jou aanspreekt, en als je de combi eerst wil ruiken voordat je het in de diffuser doet kun je de flesjes even samen onder je neus houden. Wil je een andere olie in de diffuser maar is hij nog niet leeg, dan kun je de inhoud in een glazen potje bewaren (geen plastic). Ik spaar er potjes van zongedroogde tomaatjes voor 🙂

Diffuser Recepten