Ik weet nog goed hoe ik een jaar of 8 geleden een documentaire keek over gezondheid. Ik was chronisch vermoeid, had elke week 3 dagen migraine, had elke dag snaaibuien, had 12 kilo overgewicht, ik sleepte me door de dagen heen en s’ nachts lag ik wakker van de buikkrampen en hartkloppingen. Met 4 kleine kinderen is het niet gek dat je energie tekort komt en dat de dagelijkse verplichtingen en prikkels je overweldigen, maar ik zat daar ver onder. Ik genoot echt wel van mijn kinderen, zij waren mijn grote bron van vreugde. Maar in mezelf was ik triest. Als ik langs een spiegel liep zag ik alleen teveel rondingen en liep dan snel door.

Ik wist wel dat ik ooit mijn voeding aan moest pakken, maar dat was juist mijn troost. Repen chocola, handenvol drop, zakken chips, glazen cola… Vaak allemaal tegelijk ook nog, sneaky in de voorraadkast, hoe kon ik daar weerstand tegen bieden?

Toen ik een trailer van de documentaire ‘hungry for change‘ zag wist ik dat ik moest kijken. Met kinderen hangend aan m’n enkels heb ik de docu gekeken, en halverwege heb ik de film op pauze gezet. Met tranen in mijn ogen liep ik naar de spiegel, ik keek mezelf aan (ja dat kostte even strijd) en ik beloofde mezelf: ik ga gezond worden.

Gezond! Ik wilde zó graag gezond zijn. Theoretisch was ik gezond, want naast migraine had ik geen ziektes. Ik gebruikte geen medicijnen, ook niet voor de migraine, dus dan ben je toch gezond? Zoals ik wel eens bij de huisarts kwam met mijn ellendige ‘ik voel me niet sterk’ gevoel, en hij uiteindelijk zei: maar je bent toch gezond?!
Ik wilde niet alleen niet-ziek zijn, ik wilde energiek zijn. Ik wilde de moed hebben om blij uit bed te stappen en zin te hebben in de dag. Ik wilde de kracht hebben om voor mijn gezin te zorgen. Ik wilde de energie hebben om echt te léven, me niet middelmatig door de dagen heen te slepen, maar kunnen stralen.

Die dag werd een keerpunt in mijn leven. Ik ben niet goed met data onthouden, dus ik heb het niet gemarkeerd als een speciale dag. Jammer eigenlijk, ik zou deze dag eigenlijk elk jaar moeten vieren! Mijn ommekeer van een zakkerig vreetleven naar een overwinnaarsleven. Allereerst overwinning over mijn eigen eetgedrag, maar ook over hoe ik me emotioneel en lichamelijk voel.

Ging het daarna perfect? O nee helemaal niet. Ik ben gaan lezen over wat het lichaam nodig heeft om gezond te zijn, en ik begon met goed voedsel te eten, maar vaak genoeg viel ik terug. Maar elke dag is een nieuwe start. Niet morgen is een nieuwe start, maar vandaag.

Dit verlangen naar voluit te leven komt nog steeds uit mijn tenen, en is voor mij reden om héél enthousiast te zijn over essentiële olie. Niet alleen is essentiële olie het medicijn uit de oudheid, veilig en zonder bijwerkingen (hoe gaaf is dat!). Maar ook ondersteunt essentiële olie het zelfhelend vermogen van het lichaam. Als je essentiële olie gaat gebruiken komt er een algemeen reinigingsproces op gang. Omdat essentiële oliën lijken op stoffen lijken op die van het lichaam, kunnen ze het lichaam helpen om terug te keren naar zijn natuurlijke, neutrale stand.

Een krachtige ondersteuning dus in een levensstijl die gericht is op het steeds gezonder, sterker en energieker worden- zodat je voluit kunt léven!

Essentiële oliën om je op weg te helpen bij het overwinnen van je sugar cravings:

Grapefruit– helpt hongergevoel te verminderen, suikerdrang te overwinnen, balanceert de bloedsuikerspiegel en helpt je je positief te voelen
Kaneel– verlaagt de bloedsuikerspiegel en onderdrukt hongergevoel
Pepermunt– helpt je ‘vol’ te voelen, de frisse smaak helpt je minder zin te hebben in zoetigheid, en helpt je helder te denken en te focussen zodat je minder behoefte hebt aan de kick van suiker
Coriander– balanceert de bloedsuikerspiegel en helpt suikerdrang te onderdrukken
Venkel– helpt de bloedsuikerspiegel te balanceren en onderdrukt eetlust
Gember– stimuleert het verzadigingscentrum in het brein en helpt overeten te minimaliseren
Jasmijn– helpt vooral als je zin hebt in chocola 🙂

Gebruik:
een tipje pepermunt op je tong, of diep inhaleren (let op voor je ogen)
een druppel kaneel in een glas afgekoelde koffie of thee (let op, niet onverdund op de huid smeren)
een druppel grapefruit in een glas water, of als je een gevoelige maag hebt *******

Diffuser recepten:
‘in controle blend’
2 dr pepermunt
2 dr citroen
2 dr bergamot

‘verbreek de suikerdrang blend’
3 dr kaneel
2 dr cederhout
2 dr wierook

Inhaler recepten:
Ken je die witte staafjes van Vicks, waar je het dopje vanaf haalt en dan diep kunt inhaleren om je luchtwegen vrij te maken? Die inhalers zijn ideaal om te gebruiken voor essentiële olie. Je koopt dan wel nieuwe, ongebruikte inhalers natuurlijk, en druppelt daar de olie op van je keuze. Om de luchtwegen vrij te maken, tegen de hooikoorts, om emoties in balans te brengen of: tegen suikerdrang!

– 5 dr grapefruit, 5 dr pepermunt, 5 dr lavendel
– 10 dr grapefruit, 3 dr citroen, 2 dr ylang ylang
– 8 dr pepermunt, 4 dr bergamot, 2 dr spearmint, 1 dr ylang ylang
– 4 dr kaneel, 4 dr siberische spar, 2 dr pepermunt, 5 dr wilde sinaasappel

Roller recepten:
Een roller is een ideale manier om essentiële olie snel en gemakkelijk te gebruiken. Je rolt de olie dan op je polsen of onder je voeten en voila. Vul een 10 ml roller met gefractioneerde kokosolie en voeg jouw favoriete recept toe:

‘suikerstopper’
4 dr venkel
4 dr grapefruit (let op, de huid waarop je smeert mag niet in de zon)
2 dr patchoeli

‘sloop de snaaizucht’
3 dr dille
2 dr venkel
3 dr lavendel
2 dr lemongrass

‘chill, het komt wel goed’
3 dr cypress
3 dr sandalhout
2 dr coriander
2 dr lavendel