Heerlijk lente! De vogeltjes fluiten weer, de bomen dragen prachtige bloesems, het groen ontwaakt, de lammetjes huppelen in de wei… en de bomen strooien hun pollen kwistig uit. Voor mij is de lente een verademing na de donkere dagen van de winter, maar voor mensen met hooikoorts is het een stuk minder leuk.

In mijn eigen gezin ben ik er getuige van hoeveel roet die hooikoorts in het eten gooit. De snot komt overal vandaan en samen met kriebelogen en niesbuien is het een meelijwekkende bedoening. Jammer ook dat juist als de zon schijnt, en ik opper lekker te gaan wandelen met de hond, de hooikoorts er een extra schepje bovenop doet.

Vorige jaren rommelden we heel wat aan met de gangbare middelen. Pilletjes van de drogist die niet goed hielpen, dus weer andere pilletjes, en nog een neusspray erbij. Dat hielp ook niet, dus dan maar via de huisarts pilletjes en oogdruppels. Op de toonbank van de apotheek nog maar een neusspray meegenomen. Uiteindelijk waren we zeker wel 60 euro kwijt, en niets hielp genoeg, dus al die tijd bleven onze snotterige hooikoortspatiënten met de ramen dicht binnen.

Gelukkig hebben we nu essentiële olie, waarmee het effect van hooikoorts aardig goed te controleren is. We gebruiken de tri-ease capsules van doTERRA; capsules met lavendel, citroen en pepermunt. Natuurlijk zijn deze capsules ook zelf eenvoudig te maken, maar kant-en-klaar is in ons drukke gezin ook wel handig.

Voor mijn tienerzoon is dat ook genoeg; andere jaren snotterde hij aan één stuk door, maar nu helemaal nada noppes niets! Met slechts één capsule in de ochtend.

Mijn man is er niet zo gemakkelijk vanaf. Hij neemt 2 capsules die zeker verlichting geven, maar de allergie geeft het niet zomaar op. Dus halen we meer uit de kast!

Voor de kriebelogen gebruikt hij een roller met lavendel verdund met kokosolie. Die rolt hij rond de oogkas, en al heel snel trekt de jeuk dan weg.
Dan zet ik op zijn werkplek een verstuiver met de 3 hooikoortsoliën; lavendel, pepermunt en citroen. Dat geeft zijn hoofd lucht en stopt het snotteren en niezen zodat hij een fatsoenlijk gesprek kan voeren 🙂
In de nacht helpt een druppel Air (Breathe) op het kussen erg goed om vrij te ademen.
En voor het snelle werk heb ik nog een inhaler gemaakt met dezelfde 3 oliën. In geval van nood wordt die snel uit de broekzak gehaald en diep ingeademd, en dan dalen de klachten weer snel.

Hij moet ze wel blijven gebruiken, maar dat is ook niet zo gek met pollen die continu in de lucht blijven. Maar het fijne is wel dat er helemaal géén bijwerkingen zijn, en je stopt geen synthetische middelen in je lichaam. Inplaats van receptoren doof te maken zoals bij veel medicijnen, maken essentiële oliën je receptoren juist wakker zodat ze beter gaan werken. Je ondersteunt dus het zelfhelend vermogen van je lichaam!

Wil jij ook essentiële olie gebruiken bij hooikoorts? Stuur me dan gerust een mailtje, dan help ik je verder.