Voor ons is essentiële olie misschien nieuw, maar dat was het voor onze verre voorouders zeker niet. In het graf van koning Toetanchamon in Egypte werden balsems en kruiken gevonden waarin smeersels met wierookolie en nardusolie gevonden werd. Uit de Bijbel weten we ook dat deze oliën duizenden jaren gelezen al gebruikt werden.

Op het Ebers papyrus, uit ongeveer 1550 vC, staan recepten waarin essentiële olie gebruikt wordt. Bijvoorbeeld dit recept tegen oogontsteking:

Mirre
Zaad van de ‘grote beschermer’
Koperoxyde
Citroenpitten
Bloemen van de noordelijke cypres
Antimoon
Gazellekeutels
Afvalvlees van de beisa-antiloop
Witte olie

De gebruiksaanwijzing luidde: ‘Doe het in water, laat het een nacht staan, filter het door een doek en smeer het 4 dagen lang op je ogen’.

Ik zou dit recept niet zozeer aanraden voor op je ogen, met gazellekeutels en al :-), maar mirre wordt ook vandaag de dag nog gebruikt tegen ontstekingen.

Een meer herkenbaar recept uit de Ebers papyrus is dit recept voor een gezichtsmasker:

Wierookballetje
Was
Verse olie
Cypresbessen
‘Maak dit fijn, meng het in de eerste melk van een koe en breng dit zes dagen lang op het gezicht aan’.

Kijk, dat durf ik nog wel te proberen. Wie weet krijg ik dan net zo’n poezelig huidje als koningin Esther uit de Bijbel 🙂

Bijzonder, om de kracht van planten en de wijsheid uit de oudheid vandaag de dag te gebruiken om onze lichamelijke en emotionele gezondheid te ondersteunen.