Migraine is een ingewikkeld iets. Sommige mensen ontdekken wat de migraine bij hen triggert, zoals chocola, rode wijn of suiker. Bij anderen blijft het een grote vraag wat in vredesnaam de oorzaak is. Stress, hormonen, voedselintoleranties, prikkelgevoeligheid, iets met hersenen, darmen? Dat het iets met de bloedbanen en zenuwbanen te maken heeft hebben ze nog wel kunnen ontdekken, maar waarom je de ene dag wel en de andere dag geen aanval krijgt, lijkt een kwestie van willekeur.

Dat stress ermee te maken heeft is bij mij wel duidelijk. Heb ik teveel prikkels en te weinig tijd om tot mezelf te komen, dan is er grote kans dat er een migraineaanval van 3 dagen volgt. Een wandeling met de hond, of in bed of bad met mooie muziek, helpt mij om weer tot rust te komen. Het voorkomt vaak geen aanval, maar maakt het wel draaglijk.


Gisteren ging ik na een workshop naar huis, en in de auto voelde ik weer migraine op komen. Als die eerste verschijnselen de kop op steken moet je er als de kippen bij zijn, want zet het door dan ben je te laat. En in mijn geval is het dan 3 dagen een kwestie van zo goed mogelijk ondergaan.

Naar medicijnen grijp ik liever niet. Sowieso zijn die niet handig als ik in de auto stap, want daarmee mag ik 4 uur geen auto rijden. En de bijwerkingen zijn nogal heftig. Gewone pijnstillers willen nog wel eens helpen, maar die hebben als bijwerking dat het weer hoofdpijn op roept, dus dat werkt dan ook averechts.

Gelukkig had ik, op de terugweg van een workshop, mijn grote schat bij me, mijn tas met flesjes olie. Ik pakte de Deep Blue en de Lavendel, deed van elk een drup op mijn vingers, en deed dat gemengd op mijn voorhoofd, mijn slapen en in mijn nek.
Met een muziekje en de autodiffuser aan ben ik toen rustig naar huis gereden.

Eenmaal thuis werd ik opgewacht door mijn stuiterende kinderen (en hond), dus van rust kwam er toen niet zo snel meer wat. Dochterlief moest naar turnen, tussendoor nog wat appjes en boodschappen, dochter weer ophalen, thuis gauw eten koken want het was al laat… Pas ’s avonds realiseerde ik me dat de migraine niet had doorgezet. En dat is eigenlijk wel een wonder!

Als ik naar mijn hoofdpijndagboek kijk, en optel hoeveel migrainedagen ik heb, dan kom ik op 43% van het jaar 2018… Dat is niet grappig meer. Ik heb ook niet de illusie dat ik migraine met essentiële olie altijd kan voorkomen, want knalt het erin dan knalt het erin. Zoals ik al zei, migraine heeft met zoveel ingewikkelde factoren te maken, en niemand weet echt hoe het zit.
Maar als ik met essentiële olie tóch een aanval kan voorkomen, of de pijn kan verzachten, of dat de olie me midden in een aanval helpt om mijn wanhopige gevoelens tot rust te brengen, geeft dat toch hoop. De migraine komt wanneer het komt, maar het voelt minder machteloos. En dat maakt me opnieuw heel dankbaar voor de geruststellende natuurkracht die in elke druppel essentiële olie zit.

Ben jij benieuwd hoe essentiële olie jouw gezondheid kan ondersteunen? Neem dan contact met me op, ik help je graag!