Mag ik aan jullie voorstellen, Jack en Isa, officieel getrouwd in het voorjaar, en nu ouders van 3 schattige hamsterbaby’s.


Heel voorzichtig hebben we de hamsters aan elkaar laten wennen. Samen in een bak zaagsel, en wij met een schriftje erboven dat we snel tussen hen in konden steken als ze ruzie zouden gaan maken.
Al vrij snel werden ze goede vriendjes, en konden ze veilig samen in een kooi. Het grote wachten begon… wanneer zouden ze een nestje krijgen?
Aangezien de Russische dwerghamster een dracht heeft van max 3 weken, was de spanning er steeds; vandaag? Morgen? Overmorgen?

Maanden en maanden heeft het geduurd. Ik heb ze nog maar eens uitgelegd hoe het zit met de bloemetjes en de bijtjes, maar ook dat leverde nog niet zoveel op. We gaven de moed al bijna op toen mijn dochter op een avond door het huis schalde: mama! Isa heeft kleintjes!

Dolgelukkig waren we. Een kooi vol hamstergeluk, wat een wonder toch!
Het leken in het begin wel larfjes, bloot en doorzichtig. We konden hun orgaantjes zien zitten. Wat mijn jongste zoon, internist in spé, dan weer heel reuze interessant vond.

Dagenlang probeerden we een glimp op te vangen van die kleine wurmpies in hun nest. En wat waren we trots op Isa en Jack, wat zorgden ze goed voor hun kleintjes! Isa bouwde nest na nest, en sjouwde dan de kleintjes de hele kooi door, die dat al piepend ondergingen. Jack hielp mee ze schoon te likken, en soms zaten zelfs beide ouders in verschillende nesten met de kleintjes onder hen verdeeld.

Maar ja, zoals de moeders onder ons weten, kan het moederschap heel wat ongemakken met zich meebrengen. Ik heb geen prettige herinneringen aan borstontstekingen, en helaas ontkwam ook Isa daar niet aan.

Na een week had ze een dikke roze bult bij haar achterpoot, groter dan een erwt, strak van de spanning. Arme Isa!

Ik heb de dierenarts gebeld, maar zij kon alleen maar vertellen wat ze op internet had gevonden; niets meer dan ik zelf al opgezocht had. Gelukkig heb ik een geheim wapen, onze essentiële olie.

In mijn handboek zag ik dat lavendel gebruikt kan worden bij mastitis; borstontsteking. Lavendel is meteen ook een veilige olie voor dieren, onze hond is er dol op. Dus toe dan maar, voorzichtig en sterk verdund..

De volgende dag was de druk al wat van de ketel. In de dagen erna brak de wond open, kwam er pus uit en begon de genezing. Laat lavendel nou ook de olie zijn die ontstekingsremmend en antibacterieel is, dat komt goed uit!

En een paar dagen later was ons toegewijde hamstermoedertje weer gezond.

We verwachten nog wel vaker een nestje- nu Isa en Jack eenmaal weten hoe dat moet. Ik verheug me er nu al op. Maar voor nu genieten we nog even van de schattige hamsterkindertjes waar we nu nog voor mogen zorgen. Nog een week en dan mogen ze naar hun nieuwe huis, waar ze al ongeduldig opgewacht worden.