Ik heb wel vaker geschreven over onze labradoodle. Ze is het lievelingetje van onze familie, en zij is dol op ons allemaal. Het liefst ligt ze aan mijn voeten, en daar geniet ik ontzettend van. Haar snuit op mijn voeten, haar zachte vacht tegen mijn enkels, en die trouwe oogjes die steeds naar me op kijken. Haar trouw en aanhankelijkheid zijn gewoon ontroerend.

Nu lag ze gisteren luidruchtig op haar poot te kluiven. Bij inspectie van de poot bleek er bloed te zitten, en diep tussen de tenen een natte, bloederige smetplek, een hotspot zoals ze dat noemen. Eerlijk is eerlijk, ik had er nooit van gehoord, maar mijn vriendin was er toevallig dus zij maakte me erop attent. Ze had het over betadine om de plek te ontsmetten.

Maar gelukkig hebben wij essentiële olie! Intuïtief wilde ik de lavendel pakken, en na mijn naslagwerken erop nagekeken te hebben bleek dat inderdaad de juiste olie voor haar. Lavendel is veilig voor honden, moet in principe wel verdund gebruikt worden, maar omdat onze hond gewend is aan essentiële olie en dit een kortdurende, intensieve behandeling is durfde ik het wel onverdund te gebruiken.
Lavendel ontsmet en doodt bacteriën, is schimmelwerend, jeukstillend en pijnstillend. Ook heeft het geen bijwerkingen, behalve dan dat ze er lekker rustig van wordt, maar dat komt juist goed uit als ze zo fanatiek haar poot ligt af te kluiven.

Na de behandeling kreeg onze mop een sok om haar pootje, en ’s nachts heb ik haar een kluif gegeven zodat ze van de sok af bleef. Dat deed ze braaf 🙂

Nu een dag later is het plekje niet meer rood en bloederig, blijft ze ervan af zonder dat er een sok omheen zit, en is de genezing dus in volle gang.

En dan ben ik weer zo dankbaar dat we met essentiële olie niet alleen onszelf als volwassenen, maar ook onze kinderen en zelfs onze hond kunnen ondersteunen in haar gezondheid. Dat zijn we allemaal waard 🙂