Mijn dochter wilde pas een spelletje met me spelen; kaartjes met vragen om elkaar beter te leren kennen. ‘Wat wil je absoluut níet worden als je later groot bent?’ vroeg ze mij. Zonder twijfel antwoordde ik: schoonmaakster!

Schoonmaken is niet mijn hobby, en ik mis ook vaak het overzicht en het doorzettingsvermogen om het goed te kunnen. Bij mij moet het snel gebeuren, en dan ook meteen goed schoon zijn. En liefst door iemand anders haha. Gelukkig heb ik geboft met een lief meisje dat elke week komt schoonmaken. Maar ja, sommige dingen moeten elke dag gedaan worden dus daar zet ik me dan maar toe.

Nu heb ik zo’n geweldige vetreiniger van de Wibra die ontzettend goed werkt. Al jaren gebruik ik die heel tevreden als m’n kookplaat vet is na het koken. Maar sinds ik met essentiële olie bezig ben merk ik dat ik hem steeds minder graag pak. Het ruikt zo chemisch, en al die fijne druppeltjes adem je in… dat wil ik eigenlijk helemaal niet in huis hebben.

Gisteravond heb ik de koe bij de horens gevat, en mijn eigen schoonmaakmiddel gemaakt. Ik. Die schoonmaakmiddel maakt. Ja dat lees je goed. Ik was er zelf ook verbaasd over 😉
Ik heb hem op m’n vette kookplaat en afzuiger gespoten, en tot mijn verbazing hoefde ik er met m’n doekje maar 1 keer over te gaan en alle vetvlekken waren weg. Werkt net zo goed als de Wibra-variant! En een geweldige plus: toen ik ging koken rook ik af en toe een vleugje wild orange, eucalyptus, pepermunt. Dat wekt op en maakt blij! Zo is het niet zo moeilijk om met liefde te koken. Zelfs in de stralende hitte…

Aanrader dus! Zo maak je hem, in een glazen sprayflesje:

60 ml schoonmaakazijn
400 ml water
10 druppels pepermunt
10 druppels eucalyptus
10 druppels wild orange

Je kunt in plaats van deze oliën ook 15 druppels lavendel en 15 druppels citroen gebruiken, of 30 druppels on guard, of 15 druppels on guard en 15 druppels grapefruit.
Een allesreiniger met on guard zal heerlijk ruiken in het najaar, die ruikt gewoon naar kerst. En ontsmet je huis meteen van bacteriën.

En mocht je nou zo’n geweldige spuitbus gemaakt hebben hè, en je huis is schoon… dan ben je altijd welkom om hem hier verder te testen 🙂